Българо-китайски културен обмен се проведе в Монтана

Българо-китайски културен обмен се проведе в Монтана

ПГПЧЕ „Петър Богдан“ бе домакин на първото събитие за българо-китайски културен обмен в Монтана, което се проведе на 20-и януари (събота). В него се включиха и представители на СУ „Цар Симеон Велики“ – Видин.

Причината ПГПЧЕ „Петър Богдан“ да е домакин на това събитие е, че училището предлага курс по китайски от февруари 2023 г. Вече са факт първите резултати. Деветокласниците Емили Дубоа и Христиан Николов и учителката по френски Лиди-Ан Гасер издържаха изпита HSK-1 с отлични резултати. Сертификатите им бяха връчени от директорите на институт „Конфуций“ проф. Аксиния Колева и проф. Лиу Сиумин. Удостоверения получиха и други ученици, участвали в курса.

Интересна програма предшестваше този тържествен момент. Танцов дует от гимназията изпълни класически китайски танц. Клубът по китайското бойно изкуство Винг Тчун към Младежкия дом направи демонстрация на форми и бойни приложения. Прозвучаха стихове и песен на китайски, изпълнени от ученици от гимназиите в Монтана и Видин. Българският фолклор бе представен от Магдалена Тодорова и Мария Алексиева – солистки на певческа група „Пъстренец Jr.“ и ученички в езиковата гимназия, както и от Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“. Квартет от гимназията изправи на крака публиката с песента „Заедно“. Интересни бяха изпълненията на гости от далечната страна, които представиха мелодии на традиционните китайски инструменти лючин и гуцин, народна песен и танц с копринено ветрило.

След художествената програма всички желаещи имаха възможност да вкусят истински китайски чай, да получат името си, изписано с китайска калиграфия, да опитат да свирят на музикалните инструменти, да се облекат в колоритни традиционни костюми и да се запознаят с народни игри.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук