Археологически комплекс „Калето” в Мездра стана на 9 години

Археологически комплекс „Калето” в Мездра стана на 9 години

Една от най-атрактивните туристически дестинации в Северозападна България – археологически комплекс „Калето” в Мездра, отбеляза своя 9-и рожден ден.

Празненствата започнаха още в ранните часове на 1-ви юли, когато на панорамната площадка източно от крепостта насъбрал се хора посрещнаха заедно първото юлско слънце под звуците на лятна музикална селекция. През целия ден домакините бяха подготвили интересни занимания за деца и възрастни, които завършиха с тренировка по аеробика на батут.

Официалното честване на рождения ден на АК „Калето” се състоя на 2 юли. Музикален поздрав към присъстващите отправиха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие – Мездра, след което гостите имаха възможност да видят поетично-живописния спектакъл „Благодатните творчески енергии на думите и цветовете”, представен от Клуб по публична реч при СУ „Иван Вазов” с ръководител Николай Савов, както и да разгледат художествените изложби на Снежана Петрова и Светла Дамяновска. Най-малките пък се забавляваха на воля с игри и танци, подпомагани от аниматорска група „Мамчето с децата”.

Празничната програмата допълниха мини пленер по живопис, в който представители на Групата на мездренските художници трябваше в рамките на три часа да нарисуват пейзажи малък формат с изгледи от комплекса, и уъркшоп по най-кратката поетична форма – апева. Той беше воден от Светла Дамяновска, председател на литературен клуб „Христо Ботев” при НЧ „Просвета 1925”.

Накрая беше изтеглена томбола с много награди. Специалната награда – реплика на златен ауреус с лика на римския император Александър Север, намерен при археологическите разкопки на крепостта „Калето”, спечели литераторката Тодорка Василева.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук