„Арена Вършец“ отваря врати за Международен турнир по спортни танци

„Арена Вършец“ отваря врати за Международен турнир по спортни танци

Предстои едно от най-значимите международни събития в Северозапада! Едно танцово събитие, което винаги се е радвало на широка популярност и много често спортните зали в Монтана и Вършец са се оказвали тесни за желаещите да наблюдават зрелищния спектакъл. През последните 14 години то привлича състезатели, съдии и треньори от 24 държави на 3 континента, а тазгодишното 15-о юбилейно издание обещава да бъде още по-вълнуващо.

International Cup Montana Open 2024 – Международният турнир по спортни танци за купата на общините на област Монтана ще се проведе на 23-ти и 24-ти март в спортната зала в град Вършец. „Арена Вършец“ ще отвори вратите си за желаещите да преживеят този невероятен празник на танците, в който страст и високо спортно майсторство ще се слеят в бляскаво събитие. Очакват ни два дни, изпълнени с музика, красота, танцова еуфория и състезателен дух. Разговаряме с Веселин Ковачев – треньор на клуб по спортни танци „Огоста данс“ в Монтана и главен организатор на турнира, който ще ни разкаже какво да очакваме на престижното събитие.

Предстои ни международен турнир по спортни танци! Гости от кои държави ще доведе той в нашия Северозапад?

Да, състезанието е международно и ще събере танцови двойки от България и чужбина, които ще се борят за престижните трофеи в различните категории. Очакваме гости предимно от балканските страни – Словения, Хърватия, Румъния, Гърция, Сърбия, Унгария, Молдова. Очакваме гости от Македония, може би ще имаме съдия или двойки от Русия. Тази година за пръв път ще се включи и Италия. На турнира ще присъства и една млада жена, която е българка по произход, но живее в Канада. Тя е професионален състезател по спортни танци и ще бъде част от съдийската комисия.

Нека дам малко повече информация за посетителите, които за пръв път ще посетят състезание по спортни танци: ще станем свидетели на танцови изпълнения на 6 възрастови групи: деца I, деца II, юноши-младша възраст, юноши-старша възраст, младежи и състезатели над 21 години. Танцовите категории са „Стандарт“ и „Латина“, като в състезанията те могат да се танцуват и като отделни дисциплини, и като многобой, т.е. танцовата двойка работи и върху двете дисциплини. За повече информация можете да прегледате програмата на събитието, тя е обявена за нашите гости.

Това е 15-о юбилейно събитие на турнира за купата на общините на област Монтана. Нека погледнем назад към самото начало на Вашето начинание. Как започна всичко?

Разбира се! Турнирът стартира през 2005 г. и беше замислен като открит национален турнир, в който всъщност всички български клубове могат да участват. С годините събитието се разрасна до международен турнир като първите стъпки, които предприехме в тази посока, бяха да поканим в съдийската комисия да участват клубове, с които поддържаме партньорски взаимоотношения. Първите ни контакти бяха с Беларус, след това с Украйна, Чехия, Словакия, така лека-полека интересът ставаше все по-осезаем. Постепенно ставахме предпочитано състезание заради организацията, наградния фонд, стилът и атмосферата на събитието. В турнира винаги е имало участници от всички краища на България, като тази година не е изключение.

Каква беше целта Ви, когато стартирахте турнира, и изпълнена ли е тя към днешния момент, 15 години по-късно?

Твърдо да! За тези 15 години ние станахме разпознаваеми в целия Балкански полуостров. Мога да кажа, че „International Dance CUP Montana OPEN“ е една визитна картичка за Северозападна България, за хубавите неща, които се случват в този регион.

Как ще бъде отбелязано тазгодишното събитие като юбилейно такова? Какво по-различно можем да очакваме?

Тази година бихме искали да връчим почетни плакети на всички областни управители, които през годините на съществуването на турнира са го подкрепяли. Турнирът е на това ниво благодарение на общите ни усилия.

Как клубът по спортни танци „Огоста данс“ в Монтана, на който Вие сте треньор, е обвързан с турнира?

Клубът ни съществува от пролетта на 2004 г., тогава стартирахме импровизирано с момичета и момчета от 9-и 10-и клас, просто за удоволствие и за по-добра физическа активност. Той е приемник на клуба по спортни танци в Чипровци – предвид това, че след 7-и клас повечето ученици се преместваха да  учат в Монтана, след кратко прекъсване и ние решихме да преместим клуба в областния град, при което аз се върнах от София, за да работя като треньор там.

Целта на това клубът да продължи в Монтана беше да се чуе за нашия Северозапад, да покажем, че  тук има място за култура и подобни занимания. Що се отнася до танците, в Северозападна България действително има момичета и момчета с чудесни качества. Това беше една възможност да бъдат открити такива таланти, да бъдат организирани и насочени да се занимават с тази конкретна дейност, което в последствие да превърне и клуба в една разпознаваема марка като клуб по спортни танци от Северозапада.

В „Огоста данс“ винаги сме поддържали подготвителни школи. Без значение дали сме имали танцови двойки, които са се развивали в посока на високо спортно майсторство, ние винаги сме участвали в турнирите.

Клуб „Огоста данс“ с треньор Веселин Ковачев

Като треньор винаги съм наблягал на това колко важна е двигателната култура за подрастващите – от ключово значение за тяхното здраве е те да бъдат активни. Спортът винаги ще играе важна роля в човешкото развитие.

Спортът е социален феномен, който обединява и сплотява хората. Каним ви да прекарате едни по-различни почивни дни, като посетите Вършец и си подарите незабравимо преживяване – спортен туризъм с много красива нотка.

 

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук