8000 снимки промотират населените места по маршрута „Дунав Ултра”

8000 снимки промотират населените места по маршрута „Дунав Ултра”
Снимка: dunavultra.com

През последната седмица 150 колоездачи от България и Румъния изминаха веломаршрута „Дунав Ултра” от Видин до Дуранкулак. Общата им кауза беше да популяризират тези над 110 места – както селата, така и градовете, откъдето минава маршрутът. Преходът е индивидуално спортно-туристическо предизвикателство за велосипедисти-аматьори и е един начин да опознаят и популяризират региона по маршрута.

В инициативата за популяризиране на населените места по маршрута тази година се включиха голям брой общини сред които: Оряхово, Долна Митрополия, Никопол, Белене, Две Могили, Силистра и Генерал Тошево. По този начин на различни места бяха издигнати специално изработени флагове с имената на населени места, чиито снимкиколоездачите споделяха в социалните мрежи. В допълнение общините организираха активности с участието на читалище и самодейни дейци, малки деца и ученици, а благодарение на усилията на всички населените места бяха отразени в социалните мрежи с над 8000 снимки.

По този начин тази година веломаршрутът „Дунав Ултра” затвърди позицията си на веломаршрут №1 в България и има всички предпоставки да се наложи като най-популярен и на Балканите.

През изминалия уикенд с достигането на западната табела на село Дуранкулак от колоездачките Галя Маринова и Таня Димова, официално приключи масовото изминаване на „Дунав Ултра”.

Най-амбициозните участници си бяха поставили за цел да изминат 700-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи изминаха разстоянието с график между 5 и 10 дни.

Най-бързиятвелосипедист по Дунав Ултра за тази година беше 27-годишният адвокат от Севлиево Явор Данаилов, който достигна крайната точка на маршрута за рекордните 37 часа. Той бе радушно посрещнат от местните деца и приветстван на място от кметовете на село Доранкулак и Шабла.

Голям интерес предизвика участието на Евелин Евлогиев от видинското село Гъмзово, който успя да измине целия маршрут за малко над 4 дни с „балканче”.

Доайените на маршрута 77-годишният Никола Габровски и 73-годишният Петър Димитров успешно постигнаха поставените си цели за изминаване на маршрута за между 5 и 7 дни.

Близо 40 колоездачи от Румъния се включиха в „Дунав Ултра” тази година. Впечатлени от топлото посрещане от местните на различни места, те обещаха да се върнат с приятели през следващата година.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук