3 места в Северозапада, които си заслужава да посетите

3 места в Северозапада, които си заслужава да посетите

Тази седмица имах щастието да отида във Врачанския Балкан и като повечето хора, знаех единствено и само, че не е прекалено популярен между българските туристи, които сякаш се хвърлят в двете екстремности когато трябва да ходят на почивка – или море, или най-високите планини.

Прекарвайки време във Враца и околностите, осъзнах колко красив наистина е Врачанския балкан и колко са гостоприемни хората. Затова е следващите редове ще ви дам няколко идеи за разходки и любопитни места, които стават за всички възрасти, семейства, двойки, а дори и за хора които просто искат да избягат от града сами!

Вършец

Ще започна с може би едно от любимите ми места в този район и това е Вършец. Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението. Там са открити и развалини от римски бани. За това и днес Вършец е известен със своите минерални извори, спа центрове и басейни, но не всичко в града е пригодено само за релакс. Горският парк, намиращ се в края на града, е подходящ за малки и големи. Започвайки в малко паркче, пътеката ще ви отведе към борова гора и различни поляни, пригодени за разходки с деца с беседки, полянки, малък амфитеатър и други. Горският парк е пригоден и за планински туризъм, тъй като самата пътека води и до водопад Райски кът на 30 мин. пеша от града и хижа „Бялата вода”, която е на малко повече от 2 ч. път и от нея се разкрива с прекрасна гледка към околността.

Враца

Магията на Враца е трудна за описване. Минавайки през центъра и уличките, е трудно да гледате напред, тъй като погледът постоянно бива привлечен от скалите обградили целият град.

Възхищавайки се на това как местните живеят на толкова красиво място, можете да направите панорамна обиколка на града през парка.

Можете да се отправите и към една приятна алея, която започва по стълбички от центъра на града, а крайната точка е малко след табелата за Враца до паркинга на ресторант и хотел „Чайка”. Обособена е и за велосипеди, така че и това е опция за тези сред вас, които са любители на колоезденето.

Ако правите разходката сутринта и сте готови за още приключения, можете да продължите по наследствена пътека „Вратица”. Тя представлява кръгов маршрут и открива гледки към града, а по нея могат да се видят остатъци от крепостните стени на Вратцата.

Леденика

Естествено, не забравяйте да отидете и до пещера Леденика, която се намира само на 16 км от Враца. Сигурна съм, че всички знаят Леденика по име, но не всички са я посещавали. Там ви очакват нейните множеството впечатляващи зали. Ще можете да видите Концертната зала, която е висока и широка и може да се ходи свободно, но също така ако продължите навътре, има и места на които трябва да внимава, тъй като височината е около 1,50 м, а ширината – по-малко от 1 м. В Леденика ще можете да се насладите и на различни фигури, сред които великан, момиче, сокол, дядо Коледа, баба Яга и къщичката и други, а накрая ще можете да си пожелаете нещо в езерцето на желанията.

Относно автора

Карина Василева

Прочетете и другите материали на автора тук