Задава се концерт на именития Кирил Кутин във Враца

Задава се концерт на именития Кирил Кутин във Враца

Всички жители и гости на Враца ще имат възможността да чуят успещния норвежки пианист, роден в България Кирил Кутин в концерт под съпровода на Симфониета – Враца с диригент Христо Павлов в изпълнение на великолепния Трети клавирен концерт от С. Рахманинов, смятан до днес за изключителен творчески връх и образец в жанра.

Творбата въплъщава гения на Рахманинов и като композитор, и като пианист, и респектира музикантите от всички поколения. Йосиф Хофман, комуто Третият концерт е посветен, никога не се осмелява да го изпълни публично и дори заявява, че той „не е“ за него, въпреки че Хофман се нарежда сред пианистите с впечатляваща техника. Рахманинов завършва Концерта в семейното имение в Ивановка на 23 септември 1909 г. Премиерно го изпълнява на 28 ноември 1909 г. с оркестъра на Нюйоркското симфонично общество и Валтер Дамрош, а няколко седмици по-късно Густав Малер дирижира второто му изпълнение.

В програмата на концерта „Северно сияние“ на 28-и юни (сряда) от 19:00 ч. в градската зала, е включена и световната премиера на Симфония №2 от Оле Карстен Сундлисаетер.

Билети могат да бъдат закупени от билетен център „Гъбката“ (до хотел „Хемус“).

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук