Задава се 5-ото издание на литературен фестивал „Враца – книжен град“

Задава се 5-ото издание на литературен фестивал „Враца – книжен град“

Литературен фестивал „Враца – книжен град“ се завръща с петото си издание през септември. Тридневното събитие, организирано от Регионална библиотека „Христо Ботев“, ще се проведе в дните от 28-и до 30-и септември (от четвъртък до събота) със серия от срещи, работилници и книжен базар.

Както традицията повелява, врачанските читатели и гостите на града ще имат възможност да участват в разговори с едни от най-популярните имена на българската литературна сцена.
В рамките на трите творчески вечери в града ще пристигнат писателите Васил Попов, Здравка Евтимова и Галин Никифоров.

Първият фестивален ден – 28 септември (четвъртък), ще стартира с ателие „Синята градина“, в което ще бъде представена старата фотографска печатарска техника „цианотипия“. Работилницата е насочена към деца и младежи от Враца, а водещ ще бъде фотографът Стефан Каменова. Цианотипията е фотографски процес, датиращ от 1842 г., използван за копиране на документи, чертежи, скици. Другото му име е „син печат“, защото ефектните резултати са винаги в синьо.

Официалното откриване на фестивала започва в 18:00 ч. с младите актьори от театрална група „ТЕПМ“, които ще представят спектакъл „Поетите“, а веднага след това писателят Васил Попов ще се срещне читателите на Враца. Авторът, чиято книга „Мамник“ се превърна в явление ще разкаже как от аудиосериал историята се претвори в книга. Васил Попов ще разкрие повече подробности и около най-новото си заглавие „Пермафрост“.

На 29-и септември (петък) програмата започва със среща с детската писателка и илюстратор Мая Бочева -Уики. Талантливата авторка ще зарадва гостите и с новите си интерактивни карти „Кой ден сме днес“.
Вечерта, от 18:00 ч., читалнята на библиотеката ще посрещне българска писателка и преводачка на англоезична фантастика и сериозна белетристика Здравка Евтимова. Тя ще представи новата си книга „Резерват за хора и вълци“.

На 30-и септември (събота), ще отвори врати Книжен базар, в които участие ще вземат над 10 български издателства. Мини алеята на книгата ще бъде разположена в пространството пред Община Враца и ще предложи богато разнообразие от нови заглавия за деца и възрастни. Сред участниците ще бъдат националните и местни издателства: „Книгомания“,„Персей“, „Фют“,„Екрие“, „Ерове“, „Изида“, „КВЦ“, „Книги за всички“, „Медиа Груп“, „Пурко“, „Тип-Топ“, „Туй-Онуй“, университетското издателство на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, „Шамбала“, „Noble Star Books“. В базара ще се включат и представители на врачанските писатели, както и книжарница „Извор“.

Официалното откриване на базара започва в 10:00 ч. с дефиле на приказни герои и стартиране на ателиета: „Фейс арт“ – за преобразяване в приказни герои и „РециКНИГИрай“ – работилница по рециклиране на хартия от Социално предприятие Творилница „Добрини”, Сдружение „Книгини”. В 16:00 ч. пък съвместно с Младежки център – Враца ще се проведе уъркшоп „Комиксите оживяват“.

Фестивалът ще завърши с гостуването на Галин Никифоров. Авторът е сред открояващите се имена в съвременната българска литература, а сред врачанските читатели е познат с книгите си „Тяло под роклята“ и „Лисицата“. Срещата започва от 18:00 ч. в читалнята на библиотеката.

литературен фестивал "Книжен град - Враца" програма

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук