Традиционните Дионисиеви празници ще се проведат в Мездра

Традиционните Дионисиеви празници ще се проведат в Мездра

За девета поредна година в навечерието на Трифон Зарезан в археологически комплекс „Калето“ в Мездра ще се проведат традиционните Дионисиеви празници. Те ще се проведат на 13-и февруари (понеделник) от 17:30 ч. и основната им цел е популяризирането на античната и средновековна крепост като туристическа дестинация.

Програмата за събитието включва артистичната реконструкция с елементи от античен ритуал в чест на старогръцкия бог на възраждащата се и умираща природа, на виното, лозарството и веселието Дионис, пресъздаден от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев и народни танци от различни фолклорни области на България в изпълнение на Средношколския танцов състав към Народно читалище „Просвета 1925“ – Мездра с художествен ръководител Владислав Петров.

По традиция по време на събитието присъстващите ще имат възможност да опитат греяно вино, приготвена по автентична древна рецепта от Петя Крушева от Пловдив – историк и магистър културолог, реконструктор на средновековна кухня и медицина.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук