Танцов ансамбъл „Пъстрина“ – Монтана спечели IV място на международен фолклорен фестивал в Косово

Танцов ансамбъл „Пъстрина“ – Монтана спечели IV място на международен фолклорен фестивал в Косово

Танцов ансамбъл „Пъстрина“ при НЧ „Разум 1883“ – Монтана с ръководител Първан Първанов се завърна от Косово с почетното IV място и голямо признание от професионалисти в танцовото изкуство. На второто издание на международния фестивал “Newrborn Kosova 2023”, който се проведе в средата на август, талантливите монтански танцьори се представиха блестящо, като плениха със своите умения както журито, така и публиката.

В събитието се включиха представители на България, Латвия, Полша, Турция, Северен Кипър, Северна Македония, Черна Гора, Панама и Мексико. Всяка една формация имаше по четири участия всеки ден от престоя си в Прищина. Конкурсната част се проведе в рамките на три решаващи вечери, в които танцовите състави от девет различни държави представяха своите изпълнения и бяха оценявани от петчленно жури също в международен състав. На първите три места се наредиха Турция, Полша и Северна Македония, като ансамбъл „Пъстрина“ делеше третото място с македонците, но по субективни причини беше оставен на четвърта позиция в крайното класиране.

За гостите на тазгодишното издание на “Newrborn Kosova 2023” бяха организирани опознавателни екскурзии на региона. Те също така се срещнаха с президента на Косово Вьоса Османи, пред която всяка формация представи своята държава с едноминутен танц в камерен състав.

След по-малко от седмица на неговите танцьори предстои да заминат на поредната фестивална дестинация за това лято – този път в съседна Румъния. Там те ще представят България на 18-о издание на международния фестивал “Brancusi’s Homeland”, който се провежда в град Търгу Жиу.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук