Сами Догмуш от „Игрите на 90-те“ за радостта и ползите от реалните игри

Сами Догмуш от „Игрите на 90-те“ за радостта и ползите от реалните игри

Сами, наричаш себе си „посланик на игрите на 90-те“. Разкажи ни накратко как се запали по тази идея?  

Идеята се роди преди вече 6 години, като 3 от тях отлежаваше на ниво концепция. В един момент, малко преди да светът да се сблъска с пандемията, заедно с моята съмишленичка Светлозара Лазарова решихме да дадем огън на идеята и да я реализираме. Така започна всичко с първия фестивал, който се състоя през август 2020 г. във Видин. Вече 3 години проектът разширява обсега си и обикаля страната.

В момента идеята ти не просто е осъществена, а се е превърнала в семейно начинание. Как успя да привлечеш близките си за съмишленици и как започнахте всичко?

Благодарен съм за възпитанието и ценностите, които са ми предадени през тези 31 години съществуване. Като част от голямо семейство едно от нещата, на които сме научени, е да сме винаги задружни и да си помагаме. В началото, когато все още никой не вярва в идеите ти, са важни семейството и приятелите. За мен те са гръбнакът на успехите ми.

Каква е вашата мисия?

Нашата мисия е да запалим децата по спорта и да помогнем на младото поколение да се пребори с наднорменото тегло. Като дете получило голяма част от дисциплината си в залата (по таекуондо) вярвам, че спортът и игрите изграждат характера ни. По последни проучвания 32% от децата между 5-12 години са с наднормено тегло, а 3% страдат от затлъстяване. Нашата мисия е да сведем тези проценти до минимум посредством любимите игри от близкото минало.

Колко осъществени събития с игрите на 90-те имате до този момент?

До момента за 3-годишното съществуване на проекта сме успели да осъществим над 30 събития в това число и благотворителни, доброволчески и корпоративни в над  7 града от страната.

Всички сме чували израза „лесно като детска игра“. Реалните игри навън обаче не са нещо, което да неглижираме – те имат съществено значение за физическото, психическото, социалното и емоционалното развитие на децата. Как точно им влияят те?

Физическо здраве: Игрите на открито и физическите активности подобряват физическата форма, което е важно за общото здраве. Те също така насърчават добрия сън и виталност.

Психическо здраве: Игрите помагат за управлението на стреса и намаляване симптомите на депресия и тревожност. Те насърчават креативността и когнитивни умения като решаване на проблеми и въображение.

Социални умения: В игрите децата и възрастните учат как да работят в екип, как да се споделят, как да решават конфликти и как да се включват в общността. Това е от изключително значение за социалната им адаптация.

Емоционално благосъстояние: Игрите предоставят възможност за изразяване на емоции и регулиране на чувствата. Те могат да бъдат източник на радост и удовлетворение.

Игрите са част от детството на всяко дете. Но днешните деца имат ново любимо игрално поле – мрежата. „Игрите на 90-те“ не са в дигиталното, те са реални. Как се чувстват израсналите в дигиталната ера деца докато играят като едно време? Успяват ли игрите навън да ги отделят от екраните и да задържат вниманието им?

Наблюденията ни до момента показват, че успяваме успешно да грабнем и задържим вниманието на децата, което не спира да ме радва и да ни тласка напред. Част от мисията ни е да научим децата колко важен е балансът в живота – в случая този между виртуалното и реалното, между компютърните игри и тези на терена.

На какво учат децата игрите навън в колектив? Кои умения развиват реалните игри, които електронните не могат?

Въпреки че електронните игри могат да бъдат забавни и образователни, реалните игри на открито предоставят уникални възможности за физическо и социално развитие, които могат да бъдат ценни за децата в техния развой и образование. Спортсменство, емпатия, издръжливост, креативност, комуникация, разрешаване на проблеми, стратегия и разбиране на околната среда са сред основните умения, които се развиват по време на игрите.

Важен ли е родителският пример? Трябва ли и ние да се стремим да сме по-активни вместо да мъмрим децата да оставят таблета, докато ние по цял ден сме с телефона в ръка?

Децата се възпитават не толкова чрез думи, колкото с личен пример. Именно затова вярвам, че основна роля в развитието и „запалването“ на децата към спорта трябва да дойде именно от родителите. Имам близки познати и приятели с деца, които взимат децата си в залата по време на тренировки. Така детето реално вижда, че майка му или баща му тренира и интересът му да пробва дадения спорт скача до небето. Затова е важно въпреки натовареното ежедневие да намираме сили и време и да хванем детето за ръка и да му кажем „хайде да излезем и да играем“.

Нека си признаем нещо: ние, порасналите, често си тайно си мечтаем да се върнем в онова време, когато игрите бяха най-спешната ни и важна работа за деня. Родителите включват ли се активно в „Игрите на 90-те“? Усещаш ли носталгията у тях?

Оооо, да! И е много готино да видиш как бащата влиза в играта на народна топка или майката се включва в играта на ластик или скачане на въже. На едно от последните събития майка и син счупиха рекорда по скачане на въже по двойки. Беше невероятно! А в първото ни събитие родители и деца застанаха рамо до рамо и играха на федербал. Уникално е!

Коя е твоята любима игра от 90-те?

Моят безспорен фаворит е стражари и апаши. Винаги бях апаш. А вашата любима игра коя беше? Може да споделите с нас посредством интерактивната карта, която създадохме и качихме на нашия сайт.

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук