Представиха разнообразни арт проекти в село Паволче

Представиха разнообразни арт проекти в село Паволче

В рамките на един месец изследователи и артисти живяха в 4 села в Северозападна България, едно от които е врачанското село Паволче. Резултатите от престоя на творците бяха представени в рамките на изложба в населеното място.

Програмата бе открита с драматизация „Мито Орозов“, в изпълнение на детска група, ЖПГ „Балкански славеи“, танцов състав „Балкански извор“ и група за модерни танци.

В рамките на проекта активно участие има екипът на НЧ „Фар – 1930“. Арт проектите са дело на фотографа и режисьор Никола Замбели, писателката Мария Македонска и визуалния артист Мирела Караджова.

Никола Замбели

„Ритуали – нещичко за любовта“ е мултимедийна изложба на Никола Замбели, съставена от снимки, видео инсталация и предмети, взети назаем от някои жители на Паволче. Тя приканва към размисъл относно потока на времето като универсално условие на човешкия опит, характеризиращо се с две противоположни чувства: болка и любов.

Снимките са колаж от моменти, емоции и срещи, придружени от думи, които съпровождат образите в опит да предложат изчерпателна перспектива, мерило за смисъла на наратива, който артистът приканва да се разгърне около фрагментите от личното ни пътешествие сред тях.

Изложените обекти, „подаръци“, са физическото проявление на историите, събрани от хората, които Никола е срещнал през този месец, на които той е придал конкретна форма и излага като произведения на изкуството.

Никола Замбели и Мария Македонска

Видео инсталацията DAMORE, замислена и създадена от Никола Замбели и артистката Мария Македонска с участието на жени от селото, е кино-перформативна творба, метафора на природния цикъл и своеобразен лечебен ритуал.

Филм, създаден, за да запечата завинаги деликатната връзка между двама автори и пет жени, които се срещат само за месец. История е за хора, вдъхващи нов живот на естеството на любовта със своята грижа и нежност. Защото това е единственият начин, по който се възстановяваме истински. И само по този начин живеем същински. За любовта. С любовта. С обич.

Мирела Караджова

„Човек дори да не познава баба си, няма съмнение, че е имал такава“: Аудио-визуалната инсталация „От Баба на Баба на Баба“ на Мирела Караджова изследва връзката между поколенията, която придобива различна форма в различните животи на хората. Визуалната артистка разглежда бабата като явление, като феномен, като събирателен образ, като важен сформиращ фактор. Мирела провокира различни хора да илюстрират словесно образа на своите баби или на самите себе си от позицията на баба.

Мария Македонска

Escape стая „ДА ИЗБЯГАШ ПРИ СЕБЕ СИ: стая за завръщане“. Този проект е за корените на село Паволче и за хората, които го оживяват. Той е за поколенията, за тези, които са живели дълго тук и за тези, които ще продължат да живеят.

В този проект има една детска градина, в тази детска градина има една стая, а в тази стая има много спомени. За да откриеш пътя на спомените в стаята за завръщане, трябва да разбереш повече за хората от селото, както и коя е твоята пътека, която минава от тук.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук