Празнична програма и разнообразни активности за Деня на Независимостта в Мездра

Празнична програма и разнообразни активности за Деня на Независимостта в Мездра

С тържество на градския площад на 22 септември (петък) Мездра ще отбележи 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, като тържеството ще започне от 10:00 ч.

По традиция честването на празника ще започне с ритуал по издигане на националния флаг. Тематична програма по случай Деня на Независимостта ще изнесат вокална група „Детски свят“ с художествен ръководител Анета Петкова и мажоретен състав с художествен ръководител Христина Стоянова към Център за подкрепа за личностно развитие.

От 10:30 ч. на пл. „България“ ще състои състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас. Класиралите се от първо до трето място в отделните възрастови групи ще получат награди. Спортната проява се организира по повод Европейския ден без автомобили – 22 септември, и е част от активностите в рамките на националната инициатива „ Живей активно!“ 2023, към която Община Мездра се присъединява за трети път.

След края на велосъстезанието ще бъде разиграна томбола с 36 предметни награди, в която ще се включат всички участници в него. Големите награди в томболата са велосипед, тротинетка и скейтборд. Присъстващите ги очакват още две футболни и две баскетболни топки и множество други спортни пособия.

В ранния следобед любителите на ретро влакове ще имат възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически вагона и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Атрактивното пътуване е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. По разписание ретро композицията пристига на гара Мездра в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.

По време на 1-часовия престой на композицията на гара Мездра желаещите ще могат да се качат и на разгледат влака, а членове на Национален съюз „Единение“ с председател доц. д-р инж. полк. Георги Маринов ще пресъздадат пред пилоните със знамената срещу входа на Община Мездра „живи картини“ от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново. В рамките на историческата възстановка музикална програма ще изнесе Вокална група за стари градски песни „Мездрея“ към НЧ „Просвета 1925“ – Мездра.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук