Обективът на младостта: Как 16-годишният Милен Цветанов от Монтана се влюби във фотографията

Обективът на младостта: Как 16-годишният Милен Цветанов от Монтана се влюби във фотографията

В света на кризата и изолацията, когато мнозина се чувстваха изгубени или затворени в себе си, някои откриха нови начини за изразяване и себепознание. Един такъв пример е 16-годишният Милен Цветанов от град Монтана, който вдъхновен от локдауна по време на пандемията от COVID-19, откри фотографията като своята страст и начин за комуникация със света.

Започвайки със снимане по време на изолацията, Милен разучава фотоапарата си и програмите за редакция за снимки и до днес продължава да разказва истории за случващото се в неговия град през обектива. След като успява да събере набор от впечатляващи снимки, Милен наскоро направи и своята първа фотографска изложба, с която представи своята работа на обществото. Този момент не само е знак за неговата творческа зрялост, но и за амбициите му да сподели своята визия с другите.

За неговия творчески път до този момент разказваме в редовете по-долу.

Милен Цветанов е на 16 години, роден и живее в град Монтана. Той учи във Финансово-стопанската професионална гимназия „Васил Левски“ в града. Споделя, че като малък си е мечтаел да стане учител, като това желание все още не е угаснало.

За това как се разпалва любовта му към фотографията Милен разказва, че всичко е започнало през 2020 г. по време на пандемията от COVID-19. „От скука и онлайн обучение по цял ден реших да изляза в двора на къщата си и да започна да снимам цъфналите клончета на дръвчетата“, споделя той.

Първия си апарат успява да закупи самостоятелно със събраните пари от рождените му дни и усвоява основните неща във фотографията от човек, който работи в тази сфера. „Успях да усвоя не само основните неща, но и доста голяма база от важните и тънкостите в това начинание“, добавя още той.

Милен няма любим жанр, той обича да заснема всичко. „Дали ще е събитие в града, пейзажи край язовира или портрети – всяко едно ми допада! Занапред бих искал да задълбоча и развия малко повече уменията си в събитийната фотография“, разказва той.

Милен създава Facebook страница, в която публикува своите фотографии и към ден днешен тя има над 15 хил. последователи. Там той се обръща към своите последователи с думите: „Вашата подкрепа е движещата сила зад обектива, която ме вдъхновява да улавям моменти, които разказват истории, предизвикват емоции и замразяват спомени във времето. Вашите харесвания, коментари и споделяния не само подхраниха артистичния ми дух, но и създадоха оживено пространство, в което любителите на фотографията да се свързват и да споделят любовта си към визуалните изкуства“.

Всичко това довежда до първата му фотографска изложба. „Изложбата ми беше съставена от събития в града под наименованието „Празнична Монтана“. Периодът на заснемане беше от 2022 до 2023 г., по време на празниците в града. Тази идея за изложбата ми беше предложена от г-жа Нели Василева – ръководител на клуб „Медии“, който посещавам. С радост приех нейното предложение и се ангажирахме с организацията ѝ. Съгражданите, които присъстваха на откриването, бяха изключително впечатлени, че на такива години вече имам първата си фотоизложба“, разказа Милен и с голяма радост сподели, че близките му го подкрепят в начинанието и се гордеят с това, което постига.

Неговата възраст е повод за някои хора да го пренебрегват. „Не могат да повярват, че на такива години човек се занимава с такова нещо. Но хубавото е, че има и хора, които разбират с какво желание правя всичко и затова ми се доверяват!“, добави още Милен.

За него фотографията е нещо, което му помага да преоткрива самия себе си като човек и личност. „Откакто започнах да се занимавам с фотография, се промених доста като човек. Тя за мен е още едно място за запечатване на спомени, в които ще се връщам от време на време, за да видя това, което съм посетил, опознал, видял. За мен тя е един голям архив, в който съхранявам спомените си!“, разказа младият фотограф.

А на това, че повечето хора смятат фотографията за лесно занимание, Милен отговоря: „Не е лесно да си фотограф! Определено е трудно. Изисква се изключително много време, за да разучиш фотоапарата като настройки. След това трябва да разучиш програмата за обработка на кадрите и там да отделиш най-много време, дори повече от самото снимане. Има доста тънкости, които откриваш всеки път, когато седнеш пред лаптопа и започнеш да обработваш“.

Занапред Милен смята да продължи да се занимава с фотография. Той смята да запише да следва фотография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. „Искам да участвам във все повече фотографски конкурси и да ги печеля. Относно бъдещите проекти, бих казал, че се надявам да работя върху заснемането на рекламни продукти за фирми“, добави още той.

Относно автора

Антонина Лозанова

Тя е родом от град Видин, следва медии и журналистика в УНСС. През 2021 г. става един от 100-те най-талантливи студенти по журналистика в света. В свободното си време снима, монтира видеа и управлява дрон. Обича родния си град и иска да разказва за добрите примери в него. Като малка е искала да стане режисьор, като по-голяма - журналист, а вече просто иска да е добър човек и да се занимава с всичко, което ѝ носи вдъхновение и удовлетворение. Вярва, че положителната промяна зависи от всеки един от нас.

Прочетете и другите материали на автора тук