Национален конкурс за нови творби за духов оркестър обявиха в Монтана

Национален конкурс за нови творби за духов оркестър обявиха в Монтана

Община Монтана обяви VII Национален конкурс за нови творби за духов оркестър. В него композиторите ще се съревновават в два раздела – „Марш“ и „Хоро“. Крайният срок за изпращане на творбите до адреса на общината – Монтана, ул. „Извора“ №1 е 30-и ноември (четвъртък).

Музикалните произведения трябва да са създадени специално за конкурса, който е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. На победителите в двата раздела ще бъдат присъдени парични награди от по 2000 лв. Класираните на II и III място ще получат съответно по 1500 и 1000 лв. Всяка от премиите е придружена с грамота и малка пластика, която е символ на Дико-Илиевите празници.

Те ще бъдат връчени на отличените композитори на тържествена церемония при откриването на 18-ото издание на фестивала. Той ще се проведе в Монтана от 31-ви май до 2-ри юни 2024 г., когато ще бъдат изпълнени и наградените творби.

Промененият регламент на конкурса въвежда правило, което ограничава наградените в предходното му издание да участват в настоящото. Мярката е взета, за да насърчи нови композитори да се възползват от възможността да получат признание за таланта си.

Конкурсът цели да стимулира творческата изява на композиторите, да допринесе за обогатяване на репертоара за духови оркестри и да съхрани Дико-Илиевата традиция.

Регламентът за него, както и заявлението за участие, можете да намерите тук.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук