Нашата мисия

Свикнал си да четеш лоши новини за Северозапада? При нас няма да откриеш такива.

Всички сме чували историите за бедния Северозапад. Онази територия в горния ляв ъгъл на географската карта на България, която статистиките сочат като „най-бедния регион в Европейския съюз“. Медиите разгласяват тези истории, оставяйки чувство на недоимък и безнадеждност у местните. Ежедневното заливане с лоши новини влияе пагубно на самосъзнанието на хората и ги обезверява. Те са принудени да насърчават децата си да търсят спасение в големите градове или чужбина, а някои заедно с тях изоставят своя „северозападнал“ роден край. Това обезлюдяване обаче води единствено до задълбочаване на проблемите в региона.

Положението в Северозапада наистина е трудно в много отношения.

Но това е едната гледна точка.

Ние имаме и друга.

И ви разказваме историите, които я доказват.

Това са човешки истории за непримирим дух, постижения и преодолени препятствия, дейни хора на изкуството и културата, сърцати предприемачи, спортни легенди и герои от миналото. Истории за добри примери и каузи, благотворителни инициативи, социално отговорни бизнеси, силни традиции, древни обичаи и поверия, типични гозби и автентичен говор, дивни местности и лековити билки, историческо наследство и културни средища – все богатства, които разкриват, че в Северозапада се крият много възможности. Само трябва да погледнем отвъд трудностите и да ги видим. С историите, които споделяме, искаме да върнем нагласата на хората, че от тях зависи така желаната промяна в Северозапада и да вдъхновим стъпките им в тази посока.

Хората могат да постигнат много, стига да повярват, че е възможно.

Някой трябва да им го каже.

Ние избрахме да бъдем този някой.

Ще продължаваме да намираме доброто и да показваме различната гледна точка всеки ден, докато разбием негативната представа за Северозапада. Защото доброто там наистина съществува. И има крещяща нужда да бъде споделено. За да могат децата ни да разказват една по-различна история за Северозападна България и да се гордеят  със своя произход и богатствата на родния си край.