Монтана отбелязва 150 години от гибелта на Апостола с редица събития

Монтана отбелязва 150 години от гибелта на Апостола с редица събития

С рецитал-спектакъл, изложби и поклонение пред паметника на Васил Левски Монтана ще отбележи 150 години от гибелта на Апостола, национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция и основател на Вътрешната революционна организация.

На 18-и февруари (събота) от 10:00 ч. на сцената в Младежкия дом в Монтана учениците от гимназията ще представят рецитал за живота и делото на Апостола. Формациите на Младежкия дом ще се включат с тематични песни и танци. Изпълненията на танцов ансамбъл „Младост“ и КСТ ‚Астра“ символично ще покажат влечението на Дякона да към народния танц, документирано в спомени на негови съвременници. Певческа група „Пъстренец Jr.“ пък ще изпълни любими песни на Васил Левски.

Акцент в програмата ще бъде видеообръщение на потомката на Левски Христина Богданова, която е праправнучка на Яна – сестрaтa на Апостола.

След края на музикално-поетичния рецитал шествие от Младежкия дом ще се отправи към Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад за поднасяне на венци и цветя и отдаване на почит. Възпоменателната церемония е от 11:00 ч.

В памет на Апостола на свободата от 13-и до 24-ти февруари в Младежкия дом ще бъде подредена и документалната изложба „Памет за Левски“ на Държавен архив – Монтана. Тематичните акценти са паметници и паметни знаци за Левски от Област Монтана, книги за Левски, оригинални документи с косвена информация за Апостола.

Регионалният исторически музей ще се включи в честванията с временна тематична изложба „Образът на Васил Левски в творби на български художници. Из фондовете на РИМ – Монтана“. Тя ще бъде експонирана в художествена галерия „Кирил Петров“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук