„Маратон на четенето“ се задава във Враца

„Маратон на четенето“ се задава във Враца

Журналистът Георги Милков, детските авторки Събина Георгиева и Цвета Брестничка, създателката на „Дракончето Ринти“ Доника Ризова и писателката Катерина Хапсали ще се срещнат с врачанските читатели в тазгодишното издание на „Маратон на четенето“ 2023. За 18-а поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца подрежда богата програма за най-верните приятели на книгите и библиотеката.

Началото на Маратона ще даде журналистът Георги Милков, който ще направи две срещи на 4-ти април (вторник). От 16:00 ч. ще прочете любимата си приказка пред ученици в Детски отдел, а от 17:30 ч. започва представянето на книгата му „Истории от ръчния багаж“. Срещата ще се проведе в читалнята на библиотеката. В книгата Георги Милков описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания от Триполи, Афганистан, Ирак, Корея, Азия, Латинска Америка.

На 5-и април (сряда) в града пристига детската писателка Събина Георгиева, която ще представи книгата си „Опашати непознати“ и по атрактивен начин ще предизвика децата да разкажат за своите домашни любимци. Книгата разказва историята на пет кучета, преживели различни трудности. Това е една книга за емоциите, емпатията и прошката. Всички желаещи да се включат в срещата, могат да заявят желание на телефоните обявени по-долу. Книгата е подходяща за деца от 4 до 8 години. Срещата започва в 10:30 ч. В 13:00 ч. на същия ден гост на библиотеката ще бъде детската писателка Цвета Брестничка, която ще представи книги си „Истории с крачета“ и „Небивалици с буквите от А до Я“.

Най-малките приятели на приказките ще могат да се включат и в мобилната игра „Разбъркано колело“, която заедно с библиотекарите ще пътува в библиобуса и ще се провежда на място в детските градини, след предварителна заявка на сайта на библиотеката. Играта ще се проведе в периода 3-21 април.

Във филиала в ж.к. „Дъбника“ ще имат възможност да гостуват първокласниците от СУ „Никола Войводов“. Те ще се включат в интерактивната игра „Книгите – нашите нови приятели!“ в периода от 18-21 април.

На 19-и април (сряда) незабравима вечер обещава пиар специалистът, журналист и писател Доника Ризова. След успеха на детската поредица „Дракончето Ринти“, очарователната авторка ще представи дебютната си книга за възрастни „Случайно в Майорка“. Романът е вълнуваща история с вкус на шампанско и аромат на морски бриз, слънчева и пленителна като острова, от който е вдъхновена. Срещата започва в 18:00 ч. и ще се проведе в приятната атмосфера на “Q Bar”.

Маратонът ще завърши с поредното издание на „Нощ в библиотеката“ 2023, в която специален гост ще бъде писателката Катерина Хапсали, за да представи книгата си „Вкусни разкази“. В нея са събрани няколко истории за вкуса на живота, който може да е горчив, но и сладък, тръпчив, изискан или пикантен; за аромата на дом и копнежа за любов и общуване. Вечерта ще бъдат организирани различни игри, свързани с книгите и четенето. По традиция Нощта ще завърши с прожекция на нов игрален филм.

В рамките на „Маратон на четенето“ 2023, всички посетители до 18 години ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.

Ето и пълната програма:

програма "Маратон на четенето" Враца

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук