Личният пример за един по-добър свят на писателката Дебора Йорданова

Личният пример за един по-добър свят на писателката Дебора Йорданова

Днес ще ви разкажем за книжката „Анджи в света на доброто“ от писателката Дебора Йорданова от Монтана. И да, правилно се досетихте, Анджи е вдъхновение от най-чистата любов – тази към децата ни.

Книжката е пълна с интересни предизвикателства, стихчета и истории, които показват добрите примери за засаждане на дръвчета, осиновяване на бездомни животинки и помощ на възрастни хора.

Дебора Йорданова дъщеря

Дебора споделя, че вярва в силата на личния пример, но и в силата на книгите като едно прекрасно допълнение към него. По време на разговора ни тя разказва за детството си и спомените, че семейството ѝ винаги е приемало книгата като свещен предмет. Тази ранна връзка с четенето я е накарала да вярва в силата на думите и сама се убедила, че личният пример е най-силният инструмент за възпитание.

А какво вдъхновява Дебора? Вдъхновението за писането на детски книжки идва от нейния живот, изпълнен с доброволчество във фондации за опазване на околната среда и грижа за животните. Именно тези споделени спомени и моменти с дъщеря ѝ Анджи са зародили идеята за книжката. Тя се стреми да превърне историите за животните и приключенията им в уроци за децата, които да ги възпитават в грижовни хора.

книга

А на въпроса какво мисли тя самата за логическите игри и вярва ли, че като ги включваме в игрите и приказките им, бихме ги насърчили да мислят по-критично, тя отговори следното:

„Както вече казах, живеем в дигитален свят. Децата имат компютри, таблети и телефони. Пренаситени са с информация и нищо не задържа вниманието им повече от 15 мин. Най-лесният начин да накараш едно дете да запомни дадена информация, е като му я поднесеш по забавен и интерактивен начин. Това се получава чрез игри. Включих логически игри, за да може детето да развива способността си да размишлява върху определена задача и да успее да открие най-правилното решение.

книга "Анджи в света на доброто"

Същото е и в живота. За мен важна част от обучението на децата са творческото мислене и въображението. Това са неща, които не са за пренебрегване, а неща върху които трябва да се наблегне. Има прекрасни деца, които са музиканти, художници и певци. Ако едно дете не е най-добрият ученик по математика, но рисуването му се отдава, смятам, че не е нужно да търпи критика относно математиката, а да бъде записано на курс по рисуване. Може да се окаже, че ще е следващият Пикасо.“

книга "Анджи в света на доброто"

Дебора разкрива и своя път в организацията „Младите писатели“, където се занимава с подкрепа и насърчаване на младите автори. Тя споделя, че много млади хора пишат, но се страхуват да издават поради страха от критиката. През опита си тя се стреми да им помогне да преодолеят този страх и да вярват в себе си като творци.

„Имам наблюдения, че много млади хора пишат. И не само в Северозапада. Но за съжаление се страхуват да издават. Страхуват се от критиката. Затова се появихме ние от „Съюз на младите писатели“, за да им помогнем да преодолеят страха си. В момента сме над 30 човека от цяла България и имаме планове да се разширим. Живеем в дигитален свят и буквално сме на един клик разстояние от поредната информация. Можем да намерим всичко в интернет, но нищо не би могло да се сравни с аромата на чисто нова книга. В книгата все още има живот и ние сме решени да дадем тласък на младите и иновативните, защото те са бъдещето на България.“

Тя ни разкри и тайни от кухнята: Дебора споделя плановете си за бъдещи книжки от поредицата, като разкрива, че втората книжка ще се фокусира върху уроците за помагане у дома. Тя призовава за внимателно отношение към децата и тяхната възможност да развият своите таланти и умения в различни области като готвене, подреждане, почистване, организация, грижа за цветята и още много.

„Понякога в кухнята настава истински хаос, но поне е забавно. Тези моменти с децата се превръщат в красиви спомени след време, когато те пораснат, затова трябва да ги ценим.“

Относно автора

Анжелика Иванова

Анжи е родом от Монтана. Тя вярва, че книгите крият в себе си почти всичко, от което един човек се нуждае. Или поне тя така ги усеща. Любовта ѝ към четенето се заражда, когато открива малка, вече несъществуваща, библиотека в нейния квартал. През годините много неща се променят в живота ѝ, но едно остава винаги там - книгите. Въпреки че се ражда в Деня на астронавтите, избира маркетинга за свой кариерен път. Преди да стигне до мечтаната професия отива да учи в Бирмингам, Англия, където осъзнава, че родната България ѝ липсва повече, отколкото е очаквала. След година се връща и изпълнява една своя детска мечта, а именно да работи в книжарница. Много хора ѝ казват, че това е крачка назад, но тя избира да слуша само сърцето си. И го прави. Няколко години по-късно работи като маркетинг специалист на свободна практика и подбира клиентите си именно така - със сърцето. Обича да се предизвиква като взема участие в различни бизнес и стартъп състезания, като вече е спечелила немалко такива. Интересно нейно начинание е развитието на стартъп за преработка на кафе утайка в България.

Прочетете и другите материали на автора тук