Книга, посветена на историята на банатските българи, ще бъде представена във Враца

Книга, посветена на историята на банатските българи, ще бъде представена във Враца

Kнигата „От Кипровец до Винга” ще бъде представена в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца на 19-и декември (понеделник) от 18:00 ч. в отдел „Обща читалня”.

Изданието, посветено на историята на банатските българи, съдържа 13 статии, много илюстративен материал и източници. Книгата представя пътя на банатските българи в миналото и опазването им като общност до ден-днешен. Тя се разпространява напълно безплатно. На представянето и ще бъдат показани и издания за село Винга на краеведа Иван Ранков, издадени в България от Александър Ловров.

Предговорът е на Светлана Караджова, а редакторският екип включва Емилия Братанова ван Хартен и Йонка Първанова. Книгата представя пътя на банатските българи в миналото и опазването им като общност до ден-днешен.

Александър Антонов Лавров, който пише под името Ловров, е потомък на български родове от село Винга в Банат, завърнали се в България в края на XIX в., след Освобождението. Роден през 1945 г. в село Асеново, днес община Никопол, той се преселва със семейството си в Плевен. Днес живее във Враца и се радва на деца и внуци. През 2010 г. Ловров започва проучвания за предците си, като публикува две родови истории в поредицата „Родовата памет на банатските българи” на Дружеството на банатските българи в България и пише в списание „Родознание” на Българската генеалогична федерация.

През следващите години авторът разширява обхвата на проучванията си. И до днес той не спира да се бори за идеята за единството на общността и да засилва връзката на дружеството с българите от Винга в Румъния.

Препоръчваме събитието на всички почитатели на българската история.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук