Изложба, посветена на жертвите на Холокоста гостува в Монтана

Изложба, посветена на жертвите на Холокоста гостува в Монтана

Изложбата „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“ на Държавна агенция „Архиви“ гостува в Монтана по повод Международния  ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. Тя ще бъде открита на 27-и януари, като тази дата е свързана с освобождаването през 1945 г.  на малцината оцелели в лагера „Аушвиц“. Страшните събития от преди  78 години са част от живота и делото на една забележителна жена от Лом, помагала безкористно на евреите, които изчаквали транспортирането си за Виена на жп гарата и пристанището в Лом.

Още 1945 г. еврейската общност в София публикува статия в „Ломска трибуна“ с благодарност лично към Надежда Василева за усилията, които е положила за облекчаване съдбата на беломорските евреи по време на тяхната депортация. Тя е самарянка от Червения кръст, омъжена в Лом. По време на депортацията на беломорските евреи съвсем случайно вижда от прозореца на една своя приятелка какво се случва на гарата с евреите и започва да им носи храна и вода. Това и навлича неприятности с полицейските власти и тя непрекъснато е заплашвана.

Всички депортирани от ломското пристанище са изпратени в концентрационния лагер „Треблинка“. Няма данни някои от тях да е оцелял, но доброто сторено от Надежда Василева не е забравено. През 2001 г. тя е обявена за Праведницата на света.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук