Изложба, посветена на Васил Левски ще бъде открита в Монтана

Изложба, посветена на Васил Левски ще бъде открита в Монтана

Изложбата „Образът на Васил Левски в творби на български художници“ ще бъде открита на 17-и февруари (петък) в 16:00 ч. в художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана. В нея са включени творби, които пресъздават образът на Апостола на свободата и се съхраняват във фонда на Регионален исторически музей – Монтана. Те са малко на брой, но с висока естетическа стойност.

Любима тема в творчеството на проф. Галилей Симеонов е пресъздаването на образа на Васил Левски. Три негови голямо форматни графични творби се открояват в изложбата. Първата е портрет на Апостола, втората е озаглавена „Достойно есть“, а третата е колаж от моменти, характеризиращи епохата на Левски.

Друг художник, претворил знаков епизод от живота на Апостола, е Венелин Захариев. В графичната си творба той е увековечил залавянето на Васил Левски.

Художникът Ставри Калинов се представя с портрет на Васил Левски на фона на неговите записки от тефтерчето, което е водил.

Образът на Васил Левски е претворен и в портретът от Жечко Попов, който го представя в изчистен от подробности и полутонове вид, в един стилизиран графичен образ .

Художникът Пламен Вълчев в своята картина ни представя Апостола на свободата в момент на размисъл.

В изложбата са включени и печатни издания, които припомнят чествания на годишнини, свързани с делото на Васил Левски.

Тази изложба ни напомня за една забележителна личност, отдала живота си за своя народ и родина и станала символ на борбата за свобода. Неговата саможертва е пример за поколения българи и вдъхновение за творците.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук