Интригуващи нови археологически находки са изложени в Историческия музей в Чипровци

Интригуващи нови археологически находки са изложени в Историческия музей в Чипровци

Историческият музей в Чипровци изпраща 2022 г. с обновена експозиция – 24 уникални експоната са показани в изложбата „Археологията в Чипровско – нови находки”. Част от тях са открити и спасени от  местен любител-археолог в землището на село Бели мел, както и случайно открити на територията на общината, и датирани от VII в. пр. н. е. до X в. сл. н. е.

Най-старият експонат е нож  тип „махайра”, като досега в България са открити само още два такива. Най-многобройни в експозицията са накитите – сребърни  и бронзови гривни и обеци, както и бронзова медицинска игла от Римската епоха.

Има много предмети, които илюстрират лукса в тракийската аристокрация в предримския период и стокообмена между Рим и Тракия. Сред тях са една ранна бронзова цедка от I в. пр н. е. до I в. сл. н. е. и бронзово огледало с посребряване, което показва богатството на тракийската аристокрация, преди завладяване на района от района на долен Дунав и провинция Долна Мизия.

Предметите са от различни епохи, с различен характер и това дава основание на музейните специалисти да издадат специален каталог, с който затварят кръга на събирателската и научно-изследователската си дейност и акцентират на популяризиране фонда на музея.

Препоръчваме ви да посетите изложбата – определено си заслужава.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук