Галерия „Кирил Петров“ в Монтана открива изложба на нови творби

Галерия „Кирил Петров“ в Монтана открива изложба на нови творби

На 23-и януари (понеделник) в 16:00 ч. ще бъде открита изложба на нови творби, постъпили през 2022 г. в Художествена галерия „Кирил Петров“. През миналата година тя обогати фонда с 33 произведения на изкуството. Част от тях са откупени със средства от бюджета на Регионален исторически музей – Монтана, а други са дарения на автори, гостували със самостоятелни изложби в галерията.

В изложбата доминират автори от града и региона. Сред тях са добре познатите в Монтана местни творци Дончо Планински, Теодоси Антонов, Венелин Захариев, Виктория Михайлова, Мариана Тодорова, Лорета Велкова, Евгения Антонова, Господин Господинов и Тодор Деков. Показани са картини на Ани Ванчов от Лом, Петьо Начев от Видин, Севда Потурлян и Иван Белчев от  София, както и Йован Спасич от Сърбия.

Сред показаните творби доминират живописните пейзажи, но присъства и керамично пано, малка пластика, шаржове и карикатури. Иван Белчев се представя с акварели в техника „сфумато“, а Севда Потурлян участва с типичните за нея работи в областта на градския екстериор.

Изложбата на нови творби от фонда на галерията ще остане в залата за временни експозиции до 15-и февруари (сряда). Тя може да бъде посетена от понеделник до събота в интервала от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч.

Приканваме всички любители на изкуството в Монтана да я посетят.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук