Фолклорни състави от пет страни идват във Вършец и Монтана за международни фестивали

Фолклорни състави от пет страни идват във Вършец и Монтана за международни фестивали

Вършец

международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица"

На 3-ти и 4-ти юни (събота и неделя) Вършец ще бъде домакин на ІХ международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“.

Целта на форума е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване на добрите отношения между България и европейските държави в областта на културата.

Участници са фолклорни танцови състави, групи за автентични обреди и обичаи от страната и чужбина. Международният фолклорен фестивал „Пъстра огърлица” няма състезателен характер.

Всички състави – участници във фестивала получават статуетки и грамоти за участие.

В тазгодишното издание участие са заявили над 450 участници, като се очакват 20 фолклорни състава от България, Сърбия, Северна Македония и за пръв път в историята на фестивала – от Исландия, Словакия, Киргизстан и Иран.

международен фолклорен фестивал Исландия

Програмата на фестивала включва:

3-ти юни (събота)

17:30 ч. – Дефиле на участниците във фестивала.

18:00 ч. – Откриване на фестивала и първа фестивална вечер, с участници от България, Сърбия, Северна Македония, Киргизстан и Иран.

4-ти юни (неделя)

10:30 ч. – Дефиле на участниците във фестивала.

11:00 ч. – Концертна част с участници от България, Сърбия, Исландия и Словакия.

Място на провеждане: Откритата естрада на НЧ „Христо Ботев – 1900“ – Вършец.

Монтана

Общо 14 фолклорни формации от 5 държави ще участват в 16. Международен фолклорен фестивал – Монтана 2023. Той ще бъде открит в навечерието на Празника на Монтана – Свети Дух. В 19:30 ч. на 4-ти юни (неделя) на обновения пл. „Жеравица“ ще прозвучат химните на България, Исландия, Киргизстан, Словения и Северна Македония. След приветствие на кмета Златко Живков групите от чужбина ще се представят програмата си по азбучен ред.

За първи път публиката в Монтана ще види народни танци от Исландия и Казахстан. С нетърпение очакват изявата си на фестивалната сцена тук Танцова група „Спорид“ от гр. Боргарфьордур и Фолклорна танцово-музикална група „Онор-Кенчи“, „Агама“, „Аийм-Ене“ от гр. Бишкек. За съжаление, голяма част от поканената иранска група „Чиксай“ не получи визи и това осуети участието и в тазгодишното издание на фестивала. Но за шести път в Монтана ще гостува Фолклорен ансамбъл към Културно дружество „Таше Милошевски“ от гр. Ресен – Северна Македония.

международен фолклорен фестивал Киргизстан международен фолклорен фестивал Исландия

Фолклорна танцова група „Клуб на оптимистичните фолклористи“ от Любляна ще допълнят програмата с хореографии от всичките седем региона на Словения, представени в типичните за тях народни носии. Красотата и богатството на родния ни фолклор ще разкрият инструменталисти, певци и танцьори от Монтана в празничния понеделник – 5-и юни (понеделник). 90-минутният им концерт ще започне в 18:00 ч. В него ще участват представителен танцов ансамбъл „Младост“ и певческа група „Пъстренец Jr.“ към Общински младежки дом, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“ и народен хор „Пъстренец“ към НЧ „Разум 1883“, танцов ансамбъл „Северняци“ към ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“, фолклорен танцов състав „Ситница“, танцов състав „Радост“, ромски танцов състав „Огоста“ към НЧ „Звезда 2007“.

В 19:30 ч. те ще отстъпят сцената на народната певица Росица Пейчева, гайдарския състав „Войводите“ и танцовата формация „Балканджиите“. Те ще обогатят програмата с песни най-вече от Родопската, но и от Тракийската и Странджанската фолклорни области.

В следващите три дни концертите от фестивалната програма ще започват в 19:30 ч. на откритата сцена на пл. „Жеравица“, а при дъждовно време – в Драматичен театър – Монтана.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук