Фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще се проведе в Монтана

Фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще се проведе в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще открие XV Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ в 9:45 ч. на 13-и май (събота).  В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана фолклорни таланти от 15 населени места. Разделите, в които ще се състезават са „Народно пеене“, „Хореография“ и „Инструменталисти“.

На 13-и май (събота) от 10:00 ч. в голямата зала на Младежкия дом ще пеят участниците в раздел „Народно пеене“. На 14-и май (неделя) конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите „Хореография“ и „Инструменталисти“. Инструменталистите започват в 10:30 ч. в малката зала на институцията. По същото време и танцьорите стъпват на сцената. Всички участници в „Напеви от Северозапада“ ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на Северозападна България.

Таланта и майсторството на певците, инструменталистите  и танцьорите ще бъдат оценявани от професионално жури – вокални педагози, народни изпълнители, музиканти, композитори и хореографи. Председател на журито в раздел „Народно пеене“ е Радка Стефанова – народна певица и вокален педагог. Заедно с нея професионалното си мнение ще дават народната певица Снежана Борисова и Силвия Димитрова – народна певица, музикален редактор и водещ.

Оценяването на изпълненията на инструменталистите е поверено на Валентин Янков –тамбурист, композитор и продуцент, Александър Донев – музикант, изпълнител на кавал и Асен Асенов – гъдулар и преподавател по народно пеене.

Журито в раздел „Хореография“ ще оглави Ивайло Първанов – гл. ас. д-р по етнохореологиякъм БАН и художествен ръководител на Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“ – София. Негови помощницище бъдат Георги Евденов – главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“Враца и Дилян Митов – диригентна Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“, град Видин.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се провежда и видео конкурса за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Тази година задочно със свои видеозаписи се включиха участници от Република Молдова и Испания.

Съпътстващи изяви по време на конкурса са изложбата „Чипровският килим. Постланият път към Бога“ на Исторически музей – Чипровци и битов кът на РИМ – Монтана. Те ще бъдат разположени във фоайето на Младежкия дом.

XV национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки порив за бъдещето“ и Школа по български народни танци „Стоянови“. Изявата се осъществява с подкрепата на oбщина Монтана и спонсорството на фирми и организации от региона, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук