„Ехо от Банско филм фест“ ще се проведе в Мездра (програма)

„Ехо от Банско филм фест“ ще се проведе в Мездра (програма)

На 18-и, 19-и и 20-и май (четвъртък, петък и събота) в Мездра ще се проведе панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“. В нея ще бъдат представени избрани филми от афиша на International Mountain Film Festival „Bansko Film Fest”. Входът за зрители е свободен, а прожекциите са от 20:15 ч. на пл. „България“.

Програмата на тазгодишната кинопанорама включва седем планинарски, приключенски и екстремни филми, запечатали вдъхновяващите преживявания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремни спортове от шест държави – Австрия, България, Германия, Италия, Полша и САЩ.

Главни герои в тях са едни от най-големите имена в алпинизма, катеренето, ските, парапланеризма, колоезденето, пътешествията и откривателството на труднодостъпни точки на планетата. В продължение на три вечери зрителите ще имат възможност да „пътуват“ до Алпите, Аляска, Каракорум, Андите, Антарктида, Хималаите и други интересни места по целия свят.

Програма:

18-и май (четвъртък)

20:15 ч. – Откриване на кинопанорамата

20:20-20:55 ч. – „Mатерхорн – лъвският хребет“ (2021,Италия, Ерве Бармас, Алесандро Белтрам, 35 мин.)

Спиращо дъха пътешествие до върха на една от най-знаковите планини в света. Опитният италиански алпинист Ерве Бармас води зрителите по маршрута и разказва завладяваща история за първото изкачване на Матерхорн.

Матерхорн е един от най-впечатляващите и разпознаваеми върхове в света. Погледнат от Швейцария, той е елегантен, строен и изящен, а от Италия се издига могъщ, здрав и внушителен. Този несъмнено неповторим връх е много труден за изкачване. Дори днес това е едно от най-желаните изкачвания в Алпите.

Филмът следва алпийския водач и изключителен разказвач, докато води зрителите нагоре по италианския маршрут, известен още като Лъвския хребет – Кралицата на алпийските маршрути. Ерве разглежда историята за първото изкачване на Матерхорн и споделя истории за неговите главни герои, докато води зрителите стъпка по стъпка по този предизвикателен маршрут чак до върха на височина 4478 м.

Ерве Бармас е алпинист и режисьор, който е направил големи изкачвания по целия свят. С Матерхорн на прага си, той има повече подвизи на този връх от всеки друг катерач в историята, включително нови маршрути, първи зимни изкачвания и първи солови изкачвания. Първата му книга „La Montagna Dentro“ е публикувана от Laterza. От 2016 г. той е редовен гост водещ в телевизионната програма „Килиманджаро“, която представя на зрителите света на планините.

20:55-22:35 ч. – „Светостта на пространството“ (2022, САЩ, Ренан Озтюрк, Фреди Уилкинсън, 102 мин.)

Брад Уошбърн е най-великият въздушен планински фотограф на всички времена. Висейки от отворената врата на самолет, той прелита над некартографирани планински вериги и заснема емблематични изображения. Повече от 80 години, след като Уошбърн снима за първи път Денали от въздуха, приятелите катерачи Ренан Йозтюрк и Фреди Уилкинсън разглеждат някои от изображенията на Уошбърн. Хрумва им налудничава идея, която става мечта: вместо да се изкачат нагоре, те прекосяват настрани – през най-страховитите върхове на масива Лосовият зъб.

Заснет в продължение на пет години, „Светостта на пространството“ обединява визуални елементи от най-високо ниво – от зашеметяващи широкоформатни черно-бели снимки на Уошбърн и Адамс до най-съвременна кинематография от хеликоптер и космическа фотография, с незабравима история, обхващащи поколения. Това е едновременно приказка за приключения, със спиращи сърцето моменти и празнуване на изследователския дух.

Награда на филм за планинарски спортове, приключения и изследвания на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2022.

19-и май (петък)

20:15-21:00 ч. – „Доо Сар. Филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум“ (2022,Полша, Якуб Гжела, 46 мин.)

Два върха, двама приятели и две ски спускания. Анджей Баргиел и Йендрек Барановски бродят из Каракорум, за да създадат своя история. Този филм е ски пътешествие, разказано от приятели, изпълнени със страст и любов към високите планини и карането на ски на височина над 6000 м. Участниците в ски експедицията в Каракорум имат за цел да изкачат и да се спуснат от два шестхилядника – разположения в долината Гидимс-Дур връх Яваш Сар II (6178 м) и връх Лайла (6096 м), разположен в долината Хуше. И двата върха са в пакистанската част на Каракорум, втората по големина планинска верига след Хималаите.

Другата цел на експедиционерите е да изследват нови райони, за да намерят цели за постигане при бъдещи пътувания. Пътуването завършва с двоен успех. Покоряват и двата върха с интервал от само десет дни и се спускат със ски. Първият от тях – девственият връх Яваш Сар II, е изкачен от Анджей Баргиел на 30 април 2021 г. Той е първият човек в историята, който прави това. След като достига върха, Анджей Баргиел се спуска със ски до подножието. Така целта за тази част от експедицията е реализирана само частично. Анджей изкачва върха сам, а Йендрек Барановски го изчаква по средата поради недостатъчна аклиматизация. Спускането със ски по силно заледения връх се осъществява с помощта на въжета. Атакуват върха след по-малко от един ден в базовия лагер и изграждат преден базов лагер в подножието на планината.

Вторият връх – Лайла, е покорен съвместно от Анджей Баргиел и Йендрек Барановски на 10 май 2021 г. Те са първите поляци в историята, които правят това. Поради заснежени условия и заледяване на конусната част не е възможно да карат ски от самия връх. Затова решават да оставят ските на 150 м под върха, откъдето започва спускането до базата. Този филм не е само разказ за планински предизвикателства.

Това е преди всичко история за едно приключение, свързано с опознаване на местната култура и запознанства с много интересни хора, прекарване на време заедно с приятели по време на дълги преходи. Експедицията е част от уникалния ски проект „Hic Sunt Leones“ (латинска фраза, която означава „тук има лъвове“ и се използва за обозначаване на неизследвани и непознати територии), иницииран от самия Анджей Баргиел. Вдъхновен от предишния си опит, той представя информация за стереотипа на алпиниста „мъченик“ и използва знанията си, за да организира индивидуални експедиции. Основната цел на този проект е да се направят ски спускания от най-високите планини в света и да се докаже, че карането на ски е възможно дори на върха на света. Откриващата експедиция на проекта е „Ски предизвикателство до Шишапангма“ – първата полска ски експедиция до Хималаите. Основната му цел е бързо изкачване до върха Шишапангма (8013 м) и след това спускане със ски.

21:00-21:16 ч. – „Сантяго“ (2021, България, Андрей Кулев, 16 мин.)

Филм за приятелството на едно дете и стар рибар. Вдъхновен от „Старецът и морето“ на Хемингуей, Андрей Кулев е продуцент, режисьор, сценарист, илюстратор. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Илюстратор и дизайнер на редица книги и списания. Член на Съюза на българските художници и на Съюза на българските филмови дейци. От 2011 г. е арт директор на Световния фестивал на анимационния филм – Варна. Режисьор е на филмите „Пълнолуние“, „Поет и Пегас“, „Линията“, „Пианистът“, „Любов с превалявания“ („Златен ритон“ за анимационен филм, 2015), „Риби, плувци, кораби“, „Нощите на един самотен вестоносец“.

Награда УНИКА за най-добър български филм на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2022.

21:16-22:30 ч. – „Списъкът: всичко или нищо“ (2021, Австрия, Ерик Кросланд, 73 мин.)

През 2016 г. Джеръми Хайц прави списък с най-емблематичните маршрути в Алпите и се спуска по тях по-бързо от всеки преди него за филма „Списъкът“. Това постижение води до пълно преосмисляне на класическите ски спускания и преминаване към изцяло ново ниво на фрийрайд. Но по думите на легендарния ски алпинист Силвен Содан: „Направи го в Швейцария, сега трябва да го направиш по света“. Този нов филм отговаря на това предизвикателство.

Документалният филм проследява Джеръми и неговия доверен планински партньор Сам Антаматен, докато търсят ски спускания по най-високите планински вериги. От Андите до Каракорум и родния им район между тях, Сам и Джеръми прекарват последните няколко години в опити да разширят дефиницията за „стръмно каране на ски“. Това пътуване променя живота им и поставя толкова въпроси, колкото и отговори. Заглавието на филма казва всичко: или успяваш, или се връщаш без нищо, което да покажеш за времето, прекарано далеч от дома, и за рисковете, които си поел.

Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2022.

20-и май (събота)

20:15-20:45 ч. – „Северните 6“ (2021, Германия, Франк Кречман, Том Дауер, 30 мин.)

Северните 6 се считат за шестте най-големи предизвикателства на Алпите: северните стени на Гросе Сине, Пиц Бадиле, Матерхорн, Айгер, Пти Дрю и Гранд Жорас. Преди почти 70 години френският планински водач Гастон Ребюфа пише за сенчестите преходи в своята класика „Звезди и бури“: „Сбъднатата мечта ражда нова мечта – сега исках да изкача всички големи северни стени.“ Изкачването на всяка от тях е цел в живота на много алпинисти, известна още като „Големият шлем на алпинизма“.

Швейцарецът Рожер Шали и южнотиролецът Симон Гитл са изкатерили всичките шест склона няколко пъти. Но те имат и нова мечта: целта им е да изкачат емблематичните стени без прекъсване и да изминат разстоянията между върховете без допълнителна помощ. Когато тръгват в една прохладна есенна утрин, им предстои почти невъзможно начинание: 1100 км разстояние, 30 770 м изкачване и 29 470 м спускане, които смятат да достигнат на велосипеди, пеша, на въжета и с парапланер. Това е специално планинско пътешествие само за опитни хора. Защото всеки знае, че към Великите северни стени трябва да се подхожда само с повишено внимание и смирение.

20:45-22:30 ч. – „След Антарктика“ (2021, САЩ, Таша Ван Занд, 105мин.).

„След Антарктика“ проследява житейското пътуване на полярния изследовател Уил Стегър като очевидец на най-големите промени в полярните региони на нашата планета. В драматичен опит да повиши осведомеността за променящия се континент, международна експедиция, водена от известния изследовател Уил Стегер, се впуска в първата по рода си международна експедиция от бряг до бряг през Антарктида през 1989 г.

Шестима изследователи от шест държави – САЩ, Русия, Япония, Франция, Китай, Великобритания, и техните кучешки впрягове смело издържат на виещите се бури, под-нулеви температури, снежните пукнатини и други опасности, докато пресичат ледения континент. Сега, тридесет години след експедицията, Стегер отново се отправя към леда – този път на противоположния край на планетата. Умело преплитайки съвременното си пътешествие с редки, динамични кадри от експедицията през 1989 г.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук