Духов оркестър „Дико Илиев“ със самостоятелен концерт за празника на Монтана „Свети Дух“

Духов оркестър „Дико Илиев“ със самостоятелен концерт за празника на Монтана „Свети Дух“

В третия ден от празника на Монтана „Свети Дух“ духовият оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум – 1883“ изнесе самостоятелен концерт на открито. Пред множеството, събрало се на пл. „Жеравица“ в града, оркестрантите на Пламен Крумов свириха фолклорни обработки и чуждестранни творби, с които плениха както съгражданите си, така и гостите на града. Голяма почит се отдаде на родния композитор Дико Илиев, като няколко от произведенията му бяха представени от талантливите музиканти, а неговите потомци – Пламен и Румен, бяха сред присъстващите на събитието.

Още с първия изсвирен марш „Родина“, по време на който за доброто настроение допринесе мажоретният състав „Астра“ към Общински младежки дом – Монтана с художествен ръководител Луиза Стефанова, оркестрантите завладяха монтанската публика. След „Италиански раг“ те изпълниха няколко авторски произведения, сред които „Хоп-троп“ и песните „Хоро на влюбените“ и „Дай да пиеме“, които изпяха двама от оркестрантите – Атанас Димитров и Петър Каменов.

духов оркестър "Дико Илиев" концерт

Концертът на духов оркестър „Дико Илиев“ отново доказа, че духовата музика е една от причините, които пораждат у хората в северозападния регион българщината. С творчеството на Дико Илиев, чиято гениална следа в музикалното изкуство Монтана почита всяка година с Дико-Илиевите празници, публиката усети духа на региона.

Сред другите изпълнения в програмата звуча „Концертен валс“ и „Лудо-младо“ от Дико Илиев, „Мечта“ на Славейко Каменов и „Дунавско хоро се вие“. На сцената, под съпровода на оркестрантите на Пламен Крумов, извисиха гласове и солистите на народен хор „Пъстренец“ към НЧ „Разум – 1883“ с ръководител Петя Илиева.

Кулминацията на концерта за пореден път стана изпълнението на всеизвестното „Дунавско хоро“, създадено от самия Дико Илиев. Сред присъстващите на площада, на който се изви дълго хоро пред сцената, беше и кметът на община Монтана Златко Живков.

хоро концерт

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук