Диана Горанова от “Level Up Studio”: здравословните навици, които променят живота ни

Диана Горанова от “Level Up Studio”:  здравословните навици, които променят живота ни

Жената, с която ще ви запознаем в следващите редове, започва разказа си с думите: „Не съм вярвала, че на 40 ще изживявам мечтата си“. Това е история за пътя от крайно физическо и психическо неразположение, през поемането на отговорност и грижата за себе си с воля и постоянство, до превръщането на опита във вдъхновяваща и полезна за околните професия.

Усещането да работиш това, което обичаш

Дарбите и интересите ти да се свържат и от тях да се роди нещо ново, което да споделиш със света. Да се будиш с желание, защото знаеш, че си полезен. Да имаш собствено кътче, създадено с въображение според твоите представи и разбирания. Да твориш с ръцете си. Да подреждаш и украсяваш с внимание и желание да зарадваш. Да споделяш своите разбирания за живота с другите. Да те приемат с усмивка и доверие. Денят на някого да стане по-добър благодарение на теб.

Описанието на мечтаната работа за всеки човек е индивидуално. Така звучи то за Диана Горанова от “Level Up Studio”. Нейното по-различно кулинарно кътче за здравословни десерти и напитки отвори врати на 1-ви април 2023 г. в Монтана. Въпреки традицията хората да се шегуват и разказват забавни небивалици на този ден, това, че вкусотиите на Диана са полезни за здравето, не е първоаприлска шега.

"Level Up Studio"

Level up в храненето: вкусно, здравословно и красиво

Името “Level Up“ (от англ. „ниво нагоре“) идва от възможността да усетим ново ниво на преживяване докато се храним, където вкусовите качества, полезните съставки и естетическата аранжировка се обединяват, за да зарадват тези, които искат здрави и поддържани тела, но не желаят да се откажат от десерта. Вдъхновение за работата си Диана черпи от популярния влогър Йоана Йоко, която мотивира мнозина да се хранят по-здравословно и да подобрят качеството си на живот.

"Level Up Studio" здравословен десерт

Трудностите като стимул

Диана не е родена в Северозапада, но идва в Монтана по любов и вече 10 години живее в града. Има 15-годишен стаж в банка, но преди две години и половина изцяло променя начина си на живот, а заедно с това и кариерното си поприще. Страстта ѝ към здравословното хранене се заражда в труден период в живота ѝ: „Когато забременях бях 50 кг, а в края на бременността станах 102. След раждането се задържах на 86 кг и в продължение на 5 години не успявах да върна предишната си форма, независимо от диетите, които опитвах. По време на бременността имах проблеми с хормоните, а заради многото килограми се появиха и такива с костите и ставите. Стигна се до момент, в който бях много зле физически и психически. Болестите и неразположенията се трупаха.“

По-добри хранителни навици – по-добър живот

Тогава тя решава, че трябва да смени посоката изцяло. Както обикновено се случва, когато ученикът е готов, учителят се появява. Благодарение на едно навременно запознанство Диана се впуска в предизвикателство за изграждане на дългосрочни здравословни хранителни навици. Стриктното спазване на препоръките дава резултат още на втората седмица. След успешния край на програмата Диана завършва и академия за треньор по здравословно хранене и спорт, след което започва да помага на хора из целия свят да изградят подходящ режим и така да подобрят не само своя живот, но и този на близките си: „Вече мога да дам за пример много жени, които направиха промяна в хранителните си навици, вследствие на което цялото семейство започна да се храни по-здравословно.”

Нейните резултати, както и тези на хората, на които помага, я мотивират да продължи: „Започнах да се интересувам от здравословни десерти все повече, намирах нови и нови рецепти и така се зароди страстта ми към тази работа. Банката вече не ми беше достатъчна. Исках да вдъхновявам хората, да им помагам да променят живота си и да бъдат по-здрави и щастливи. Усещах все по-силно желание да се отдам на тази дейност изцяло.“

Ново начало

Решението да отвори клуб за здравословни десерти и напитки в Монтана не е лесно за Диана. Много хора ѝ казват, че е неразумно на този етап от живота си да изостави сигурната си работа и да се впусне в нова сфера без опит. Но съпругът ѝ я подкрепя изцяло: „Каза ми – щом искаш да се занимаваш с това, ще рискуваме. И го направихме – вложихме, каквото имахме и отворихме клуба“, спомня си с усмивка Диана. Мълвата за новооткритото пространство за здравословни сладки изкушения на ул. „Веренишка“, намиращо се непосредствено до старата църква, бързо се разпространява. Предложенията се харесват на хората, които търсят начин да се грижат по-добре за себе си и за семейството си и за четири месеца “Level Up Studio“ печели и редовни клиенти.

Диана Горанова "Level Up Studio"

Нека лекарството ви бъде вашата храна, а храната – вашето лекарство.“

Тази мисъл на Хипократ, най-великият лекар на Античността, е водеща в кухнята Диана. Колкото по-близо до природата е храната ни, толкова по-здрави сме. Всяка сутрин тя избира най-хубавите плодове от пазара и започва да твори. Лимонадите, които приготвя, са истински, в тях няма подсладители или сиропи, а оцветителите са естествени – на растителна основа като спирулина, цвекло и драконов плод. Те са свежи и нискокалорични, хидратират, дават енергия и тонус и са с добавен пробиотик за добра чревна флора.

“Level Up Studio” предлага много сладки изкушения, сред които: протеинови близалки; мъфини с високо съдържание на протеин, витамини и минерали; цветни пудинги; донъти и понички без пържене… Вкусните десерти са на протеинова основа и без добавени захар и брашно.

"Level Up Studio" здравословни десерти

Колко много безпокойства изчезват, когато човек може да се наслади на нещо вкусно без угризения: „Банановият хляб се консумира без никакви притеснения, защото е с 25 гр протеин и е само 370 калории за порция“, обяснява Диана за любимия десерт на редовните ѝ клиенти.

"Level Up Studio" бананов хляб здравословни десерти

Много от предложенията са заместител на едно хранене, има и такива, които са подходящи за вегани и хора с глутенова нетолерантност. Интересен е съставът на студената напитка “Kim K”, която съдържа колаген и пробиотик с живи бактерии за красива кожа и коса.

Любопитна комбинация от съставки съдържа шейк „Българска роза“ – малини, бял шоколад и розови листенца. Освен чудесен вкус, шейкът има 25 витамина, минерала и фибри.

Може би една от най-хубавите страни на това да си възрастен е възможността да си купиш цяла торта без повод и да я изядеш сам. За подобно предизвикателство е подходяща здравословната торта “Muscle Mommy”, декорирана с веган сметана и горски плодове.

"Level Up Studio" здравословен десерт торта

Основната и най-важна съставка – чистата вода

Готвенето е изкуство, а всяко изкуство изисква по-дълбоко познание за техниките и материалите: „Интересувам се живо от водата, от нейните свойства, от начина, по който се променя под нашето въздействие и как ние се променяме, когато я приемаме. За приготвянето на десертите и напитките използваме филтрираща система за вода. От 3 л прави 1, който е годен за консумиране.“

С мисъл за природата

Освен на високото качество продукти, малко по-високите цени на вкусните напитки и десерти се дължат и на природосъобразността при поднасянето им. Чаши, сламки, чинийки, вилици, торбички – всички пособия за пренасяне и консумиране на изделията са биоразградими. С това решение собственичката на “Level Up Studio” помага за намаляване използването на пластмасови опаковки и подкрепя начин на живот, изграден върху навици, спомагащи опазването на планетата: „Много държа на това, не бих направила компромис. Стремя се в дейността си да щадя природата по всички възможни начини.“

"Level Up Studio"

Тя прави и клиентите си съпричастни към каузата, зад която е редно всички да се обединим. Както казва френският морски офицер, журналист и еколог Жак-Ив Кусто, през по-голямата част от историята хората е трябвало да се борят с природата, за да оцелеят, а през този век осъзнаваме, че за да оцелеем, трябва да я защитим.

Естетическата красота на храната

За никого не е тайна, че храната е от решаващо значение за здравето ни и начина, по който изглеждаме и се чувстваме. Храненето винаги е било необходимо условие да останем живи, но днес то може да удовлетвори и глада ни за естетическа красота. В този смисъл, приготвянето на храна е и форма на изкуство. Като истински гастроном Диана обръща внимание не само на съставките, но и на това как изделията са сервирани, какви вкусове, аромати и цветове са съчетани и какво е цялостното въздействие, което предава на своите клиенти. “Level Up Studio” не залага на масово производство, а на бутиково преживяване – Диана приготвя изделията сама и отделя внимание на подредбата и украсата им, вземайки предвид желанията и вкусовете на своите клиенти.

Специалното в авторската кухня е отпечатъкът на личността на готвача върху това, което приготвя. Въображението и усетът към естетичното на собственичката личат във всичките ѝ произведения. „Всяка напитка или десерт трябва да бъдат поднесени красиво“, твърдо е убедена тя.

"Level Up Studio" понички здравословни десерти

Всичко е в детайлите

Максимата важи не само за изкусно декорираните и поднесени десерти, но и за уютния интериор на студиото. Всяко кътче от него е красиво, във всеки ъгъл има стилно подбран детайл. Според Диана дори да не помним всичко до най-малката подробност, споменът за това как сме се почувствали на дадено място, също както и първото впечатление от срещата ни с даден човек – остава за дълго в нас.

"Level Up Studio"

Силата на положителната нагласа и доброто отношение

Отваряйки вратата на “Level Up Studio”, клиентите са привлечени не само от и уюта на интериора, но и от лъчезарността и енергията, с която собственичката ги посреща: „Мисля, че отношението е най-важно. Когато някой влезе, винаги съм усмихната. Няма значение дали съм уморена или имам проблем. Държа да посрещам хората в добро настроение, защото то се предава.“

Годините работа в банка водят Диана до разбирането, че вникването в положението на хората е от ключово значение за добрите взаимоотношения: „Живеем в забързано ежедневие, в което е все по-трудно да намериш време да се погрижиш това, което ядеш да е полезно. Искам да улесня максимално хората – много от клиентите ни вече правят поръчки по телефона за определен час и се отбиват да си вземат напитката или десерта. Така могат да хапнат здравословно дори когато бързат в обедната почивка. По същата причина се погрижих заплащането да може да се осъществява с карта, независимо от сумата.“

И клиентите усещат отношението. Макар концепцията на “Level Up Studio” по-скоро да предполага вземане за вкъщи, хората все по-често се застояват около вкусните десерти – с лаптоп или с книга в ръка, наслаждавайки се приятната атмосфера: „Искам, когато клиентите прекарват време в студиото, да се чувстват като в уютен хол. Идеята ми е мястото да събира и свързва хора с еднакви разбирания за живота, за грижата за здравето и важността на храненето. Част от плановете ми за близкото бъдеще включват сформирането на група за спортно насочени мероприятия като каране на колело.“

Бъди промяната, която искаш да видиш в света

Да промениш изградените си навици е трудна задача, но не е невъзможна. Диана не само успява да го постигне, а и да превърне опита си в професия, която служи на хората и им влияе положително. Създаденото от нея пространство и дейността ѝ малко по малко променят реалността, която я заобикаля: „Когато промених начина си на хранене, се промени и начинът, по който виждам хората и света. Обкръжението ми в момента е много различно – запознавам се с много интересни хора, с които споделяме общи възгледи; включих се в благотворителна дейност за деца; усещам връзка със средата, в която живея и се чувствам полезна“.

Опитът на Диана затвърждава убеждението, че никога не е късно да пренапишем историята си и да се превърнем в създатели на света, в който искаме да пребиваваме ние и децата ни. Интересите, дарбите и дори трудностите не са част от живота ни случайно, а за да ни насочват към това, което сме в състояние да дадем от себе си за света. Всички сме свързани, най-прекият път към това да повдигнеш духа си, е да повдигнеш духа на някой друг. Клиентите на Диана излизат от клуба ѝ окрилени. Заедно с десерта или напитката, те приемат и част от нейната нагласа към живота. Всичко, което е от значение, е малката стъпка, която предприемаме в ежедневието си. Днес въвеждаме промяна в храненето. След време като се обърнем назад може да се окаже, че сме променили коренно живота си и той прилича много повече на онзи, който винаги сме желали. Разликата идва от една малка стъпка, направена днес.

"Level Up Studio"

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук