Часове по гражданско образование за ученици се провеждат в Административен съд – Видин

Часове по гражданско образование за ученици се провеждат в Административен съд – Видин

На 4-ти май (четвъртък) стартира първото занятие по образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в Административен съд – Видин за 2023 г. Превърналото се в традиция събитие и тази година предизвика засилен интерес.

Специални гости на инициативата бяха ученици от 11б и 11в клас на СУ „Цар Симеон Велики“. Те се срещнаха с първия си лектор – съдия Николай Витков, с когото дискутираха по темата „Съдебната система в Република България“. На учениците бе представена структурата на съдебната система, разделението на властите според Конституцията на Република България, мястото на Върховния административен съд и административните съдилища като част от съдебната система. Всички участници в програмата получиха образователни материали, конституции и удостоверения, осигурени от Висшия съдебен съвет.

Следващото събитие, част от програмата ще се състои на 18-и май (четвъртък) от 13:10 ч. с лектор съдия Биляна Панталеева-Кайзерова на тема „Професия съдия“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук