Богата културна програма в Монтана по случай 3 март

Богата културна програма в Монтана по случай 3 март
Снимка: Симфониета - Видин

Поп звездата Орлин Павлов и примата на Националния музикален театър в София Еделина Кънева ще участват в концерта на Симфониета – Видин, с който община Монтана ще отбележи Националния празник на Република България. С тях ще свирят и младите цигулари Антон и Атанас Георгиеви – лауреати на наши и международни конкурси. Под диригентството на Георги Патриков ще прозвучат популярни творбина Панчо Владигеров, Андрю Лойд Уебър, Ленард Бърнстейн, Енио Мориконе, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович и др. Концертът ще започне в 11:00 ч. на 3 март в НЧ „Разум 1883, като безплатни покани за него ще се раздават във фоайето на читалището на 1-ви и 2-ри март от 12:00 до 14:00 ч. и от 17:30 до 19:30 ч. до изчерпването им.

Преди концерта – в 10:00 ч. на пл. „Жеравица, ще бъде издигнат националният флаг. Тържественият ритуалще осъществи Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум 1883“. След церемонията приветствено слово ще произнесе кметът на Монтана Златко Живков. Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за освобождението на родината ни османско владичество,ще отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия. В знак на признателност ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение.

По повод 145 години от подписването на Санстефанския  мирен договор Регионална библиотека „Гео Милев” подготвя изложба „Поклон Освободители“. Документална и мемоарна литература ще бъде подредена в читалнята от 27-и февруари до 6-и март. На 1-ви и 2-ри март пред възпитаници на детски градини и училища ще бъде представена мултимедийната презентация „Трети март – Ден рожден на свободата!“, която е своеобразен урок по родолюбие.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук