Белла Антова от „Sтетика“ за предстоящото събитие „На базар сме! В Белоградчик“

Белла Антова от „Sтетика“ за предстоящото събитие „На базар сме! В Белоградчик“

„Sтетика“ е независима платформа за събития, създадена във Видин през 2019 г. Момичетата, които стоят зад нея, започват дейността си с провеждането на базар за ръчно изработени изделия под надслов „На Базар сме! В парка“ в Крайдунавския парк в града. Четири години по-късно и много версии на формата („На Коледен базар сме!“, „На есенен базар сме!“), както и ред други събития, поредицата излиза от пределите на Видин, за да гостува в Белоградчик, където в рамките на три дни ще срещне жители и гости на града с производители и артисти от цялата страна и най-вече от Северозапада. Дрехи, бижута, сувенири, здравословни продукти и вино са само част от предложенията на изложителите. През трите дни на събитието ще се провеждат различни арт занимания за малчугани. Организаторите са предвидили и работилници за малки и големи, сред които театрална, по плетене и такава по бродиране.

Момичетата от „Sтетика“ избират Белоградчик през август за провеждане на базара и поради факта, че уикендът съвпада с балетните представления на Софийската опера и балет, част от фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“.

Намираме се на прага на първото издание наНа базар сме!извън Видин. С колко и какви участници ще пристигнете на фестивала „Опера на върховете“ в Белоградчик?

Вълнуваме се, че базарът съвпада с един от уикендите на оперно-балетния фестивал, който много обичаме. В Белоградчик ще се настаним с 26 участници от цялата страна. Преобладават артисти и производители от Северозапада, но имаме гости и от други краища на България. Посетителите ще могат да се запознаят с работата основно на занаятчии и творци – бижута, декор за дома, играчки, дрехи, сувенири. Имаме и щандове за мед, тахан, вино, сладкиши, тайландски сладолед, сладка и лютеници, продукти от арония, билкови мехлеми и тинктури.

пчелен прашец
Снимка: Евгени Евгениев

Когато отиваме на базар, знаем, че ще посетим място, където се продават стоки. Чухме, че вашият базар в Белоградчик ще бъде по-различен – освен, че ще предложите голямо разнообразие от ръчно изработени изделия за закупуване, вие каните своите гости да се включат в няколко вълнуващи преживявания, свързани с участие в арт процеси. Какво сте ни подготвили?

Винаги се стремим да предложим на посетителите на базарите цялостно преживяване – не просто пазар, а занимания и срещи с интересни хора и тяхната работа. Да им дадем храна за ума и тялото. В тази връзка работилниците са нещо задължително за наш базар. В Белоградчик фондация „Веридас“ ще представи артистична сцена за любители, където посетителите ще имат възможност директно да се потопят в процеса по създаване на декоративни творби. Техниката, която ще бъде демонстрирана в работилница „Розова бродерия“ на 11-и и 12-и август (петък и събота), позволява да се изрисуват с нишки цели картини.

Снимка: Артистични пространства „Веридас“

Любопитна е Александра от Дупница, която стои зад бранда „Прабаба“ и гостува на наше събитие за първи път. Тя се посвещава на плетивата – занаят, който се предава в семейството ѝ от поколения. На нейния щанд ще се провежда целодневна работилница по плетене за малки и големи, единствено на 12-и август (събота).

Снимка: „Прабаба“ – плетива и работилници по плетене

В петък от 17:00 ч. пък събираме малчуганите за театрална работилница с младата актриса от Видин Десислава Цветкова. Ще се състои и детска работилница за оцветяване на гипсови фигури.

деца работилница
Снимка: Евгени Евгениев

Вие организирате среща на хората с едно от най-висшите човешки проявления – изкуството. Каква е стойността на ръчно изработените изделия и какво е мястото на творчеството в ежедневието ни?

Изкуството и културата са основните сфери, в които „Sтетика“ работи и които се стремим да развиваме тук, в Северозапада. Ръчно изработените изделия и авторските творби са повече от предмети. Те носят духа на артиста, събрали са в себе си дълги часове работа или просто заряда на вдъхновението.

Снимка: Евгени Евгениев

Стойността на покупката е по-висока от морална и духовна гледна точка, не от материална. Подкрепата за хората, които творят, е много важна. Отплащаме им се не просто чрез пари, а демонстрираме уважение, към това, което правят; също така показваме любов към творчеството и даваме надежда, че дейността им се оценява.

сапун
Снимка: Евгени Евгениев

В годините, в които сме посещавали фестивала „Опера на върховете“ в Белоградчик, винаги сме усещали липсата на допълнителни развлечения преди и след представленията. Вярваме, че с базара, чието работно време ще е до 00:00 ч. на 11-и и 12-и август (в петък и събота), ще допълним преживяването на посетителите на града по време на невероятния фестивал, който със сигурност ще бъде запомнящо се преживяване за всички присъстващи.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук