10-ото издание на велосипедния преход „Дунав Ултра“ стартира във Видин

10-ото издание на велосипедния преход „Дунав Ултра“ стартира във Видин

На 5-и септември (вторник) 150 любители колоездачи от седем държави стартира сутринта от Видин за 10-ото юбилейно издание на „Дунав Ултра“.

Събитието е 700-километров велосипеден преход в подкрепа едноименния маршрут по поречието на река Дунав и Добруджа в България. Инициативата лавинообразно набира популярност през последните години като интересна алтернатива на туризъм, под формата на пътешествие с велосипед.

Масовият старт беше малко след 8:00 ч. Ден по-рано за участници и гости на идеята Дунав Ултра беше организиран ВИП коктейл в крепостта „Баба Вида“, на който присъстваха колоездачите, официални лица и партньори.

колоездачи велосипеден преход "Дунав Ултра"

Въпреки че не е състезание, а лично предизвикателство – 17 са най-бързите колоездачи, които са заявили предварително желание за преминаване на маршрута до 48 часа. През специалния интерфейс можем да следим преминаването им в реално време тук.

Останалите над 100 велосипедисти също вече са по маршрута – повечето от тях планират да стигнат до Дуранкулак до седмица. Организаторите успяха да разположи маркировка в над 30 населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, като добави иновативен модел за самоорганизирано пътешествие с помощта на мобилно приложение DUNAV ULTRA.

Приложението и цялостният потенциал на модела за едно различно пътешествие беше забелязана тази година на международно ниво, като маршрутът Дунав Ултра ще бъде предоставен лично от неговия създател Борис Бегъмов на най-големия форум за велотуризъм в Европа – ежегодната конференция на Евровело, през месец октомври в Измир, Турция.

Каузата на „Дунав Ултра“ е популяризиране на над 110 населени места в България, откъдето маршрутът преминава.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук