Стилиян Петров изправи на крака препълнената зала на Европейския парламент

Стилиян Петров изправи на крака препълнената зала на Европейския парламент
Снимка: ЕП

„Да се изправя, да вдъхновя другите, бе много трудно. Но разбрах, че трябва да бутам напред не само мен и семейството ми, но и другите. Защото има толкова много болни хора. Планът за борбата с рака не е просто план, а една борба заедно. Ракът не избира, но когато сме заедно, можем да го победим. Да дадем на всеки отделен човек надежда.

Това каза от трибуната на Европейския парламент в Брюксел футболистът Стилиян Петров. Най-голямата зала на европейската институция се оказа тясна за всички, които искаха да чуят личните разкази на Стилиян и други като него, успели да се преборят с тежката диагноза рак.

Заедно срещу рака

Стилиян беше поканен в Европарламента като посланик на борбата с рака и по случай първите стъпки към изготвянето на Общ европейски план за борба със страшното заболяване. Той заяви, че се е съгласил да участва в инициативата, защото всяка година 3,5 млн. души в Европа получават диагнозата рак и според него, за да се справим с проблема, усилията трябва да се обединят.

Europe’s beating Cancer Plan – Let’s Strive For More.

Монтанчанинът имаше 8 мин., в които да сподели пред евродепутати, еврокомисари и гости как е научил за левкимията и какво му е помогнало да запази силата на духа си. „Всеки един от нас се бори по съвсем различен начин. Всеки изпитва трудности и се справя по свой начин. Аз имах нужда от подкрепа и аз я получих от милиони фенове на футбола, фенове, които са следили моята кариера. Но има хора, които се борят сами. Те заслужават нашата подкрепа и да покажем, че има хора, които ги интересува и помагаме с каквото можем.

Ключовите моменти в новия план са свързани с профилактика, ранната диагностика, стимулирането на научни изследвания и равния достъп до лечение в цяла Европа.

„Дотогава не разбирах какво значи за мен животът.

„Аз съм като всички други. И съм съпруг, баща, син и горд оцелял от рака, каза още българският футболист, тръгнал към големия футбол от ЦСКА, а след това превърнал се в легенда на шотландския „Селтик“ и капитан на английския „Астън Вила.

„Да бъдеш оцелял от рак е много трудно. Не си подготвен. Дори не си готов за думата „рак. Научих новината след един мач. Добре, но какво значи това, какво трябва да правя? Ще бъда ли в безопасност, ще мога ли да живея, какво да очаквам? Никой не ми даде отговор. Отговорих си сам, заяви пред притихналата зала Стилиян Петров.

„Питах се защо аз, защо на мен се случи, можех ли да го предотвратя? Следващата стъпка беше да реша какво да правя. Нямах отговор, трябваше да си го намеря сам. Има няколко пътя за борба с рака. Как ги намираме, как ги извървяваме – това вече зависи от нас. Борих се за едно – за моя живот. Дотогава не разбирах какво значи за мен животът.“

Стилиян Петров, ЕП

Петров, наричан от близки и фенове още Стенли, описа какво за него е животът след рака: „Да знаеш какво е да се събудиш сутринта, да целунеш жената и децата, да смяташ всеки ден за подарък. Да си сигурен, че се учиш от всяка възможност, и да виждаш децата да растат и да напредват.

Европейският план за борба за рака

В Европейския план за борба с рака, който ще бъде завършен преди края на тази година, ще бъдат направени предложения за действие на всеки ключов етап от болестта:

Мерки за профилактика

Профилактиката е най-лесният и ефективен начин за намаляване на раковите заболявания в ЕС. Сред мерките са подобряването на достъпа до здравословна храна, както и ваксинациите; мерки за намаляване на фактори, свързани с околната среда, като замърсяването и излагането на химикали; научни изследвания и повишаване на осведомеността.

Ранно откриване и диагностика

Мерките за подобряване на шансовете за по-благоприятен развой на болестта чрез ранно диагностициране може да включват по-добро покритие на целевата група от населението, подлежащо на скрининг за рак. Предвижда се и по-активно използване на цифрови решения и предоставяне на техническа подкрепа за държавите членки.

Лечение и грижи

Мерките за подобряване на резултатите от грижите може да включват улесняване на достъпа до  висококачествено лечение и въвеждане на нови терапии. Действията в тази сфера включват също мерки за гарантиране на наличността и достъпността на основните лекарства, както и иновации и научни изследвания.

Качество на живот

Мерките за осигуряване на възможно най-добро качество на живот на пациентите, преживелите рак и лицата, полагащи грижи за болни, може да включват подобряване на професионалната реинтеграция; предотвратяване на дискриминацията, предоставяне на палиативни грижи и обмен на най-добри практики.

Относно автора

Веселина Фотева

Веселина е журналист, предприемач и професионалист в областта на комуникациите и дигиталното съдържание с над 10 годишен опит. Вярва, че Северозападна България е подценяван регион, който крие много възможности и вдъхновяващи човешки истории, които си струва да бъдат разказани. Подръжник е на каузи за рaвенството между половете, свободата на личността, опазването на природата.